default_mobilelogo

De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor langer zelfstandig blijven wonen in het algemeen en in Berg en Dal in het bijzonder. Volgens dorpsgenoten helpt het als ontmoetingen en activiteiten in het dorp letterlijk en figuurlijk beter toegankelijk en bereikbaar worden.
De werkgroep Vitaal Berg en Dal* is daarmee aan de slag gegaan. We willen mensen stimuleren naar een actieve leefstijl, waarbij ontmoeten en in beweging in onze kern Berg en Dal centraal staan.
Met diverse instanties wordt de eerste stap gezet. Op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur is er een “Vitaliteitsmarkt” in het Dorpshuis Kerstendal. Daar vindt u informatie, ontmoeting en activiteiten en nieuwe extraatjes.
Verenigingen die in Berg en Dal bewegen en ontmoeten hebben de kans om die dag de informatie aan iedereen mee te geven en/of demonstraties te houden om leden te werven. Voor u de kans om te proeven aan bewegen en ontmoeten in eigen kern. Alles mag niets hoeft deze dag, ontmoeten staat centraal.
Daarnaast is er een prachtig tafel die die dag samen met de inwoners voorzien wordt van mozaïek en na voltooiing in de huiskamer een plekje krijgt.
Tijdens deze dag is er de mogelijkheid voor 50-plussers om gratis hun fitheid te meten via de Galm test (Gronings actief leef model) Een test die iets meer dan een uur in beslag neemt en waar je na afloop direct de resultaten samen met een beweegadvies mee naar huis krijgt.
Je hoeft voor deze test geen topsporter te zijn, de test is voor iedereen te doen. Gemeten wordt o.a. bloeddruk, lengte, gewicht BMI, kracht armen en benen, balans, reactievermogen en coordinatie en natuurlijk de conditie. Jonge actieve maar ook 50-plussers met een rollator kunnen hieraan meedoen.
Voorafgaande aan deze Vitaliteitsmarkt is er een lezing op maandag 8 mei om 20.00 uur in de Tuinzaal van Groot berg en Dal door Prof. Dr. Marcel Olde Rikkert (hoogleraar geriatrie van de Radboud Universiteit). Hij verteld over een “gezonde geest in een gezond lichaam” en wat en welke positieve rol bewegen en ontmoeten daarbij kan spelen. Na afloop van deze bijeenkomst kunt u desgewenst nog informatie krijgen en opgeven voor de fittest op 13 mei.

 

Aan Vitaal Berg en Dal werken bewoners en professionals in zorg en welzijn samen.